Mark Rutte: „Schengen nu va supraviețui”. Premierul olandez cere controale mai dure la frontieră

de: Anca Lupescu
31 01. 2023

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că Schengen nu va supraviețui dacă nu vor fi reînnoite reglementările de la Dublin.

Rutte vrea reînnoirea înregistrării migranților la frontierele UE

Comentariile sale au venit ca urmare a situației actuale a migrației, cerând totodată reînnoirea înregistrării migranților la frontierele externe ale UE, relatează SchengenVisaInfo.com.

Comentariile lui Rutte au venit după o conversație cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, în timp ce a subliniat că sistemul Dublin permite ca migranții să fie returnați în prima țară de intrare în Uniunea Europeană.

Premierul olandez a făcut apel la Uniunea Europeană să contribuie la protejarea frontierelor externe ale UE prin sprijinirea Bulgariei în ceea ce privește securitatea frontierelor.

În plus, el a subliniat că controalele la frontierele existente în prezent între Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, precum și Slovenia arată că Schengen eșuează.

În același timp, cancelarul austriac, Karl Nehammer, și-a exprimat speranța că, în cadrul unui summit extraordinar al UE, care va avea loc pe 9 și 10 februarie, vor fi evaluate problemele legate de migrație și se vor trage concluzii cu privire la această problemă.

Problema migranților care încearcă să ajungă în țările UE prin trecerea frontierelor externe ale blocului continuă să rămână printre cele mai importante probleme pentru autoritățile din țările UE, în timp ce acestea depun în permanență eforturi pentru a găsi o soluție eficientă.

La începutul acestei luni, Uniunea Europeană a derulat o nouă propunere pentru returnarea în țările de origine a migranților care încearcă să ajungă în țările europene în mod ilegal.

Problema migrației, motivul pentru România a fost refuzată în Schengen

Planul recent al Comisiei încearcă să crească numărul de returnări.

„Un sistem eficient și comun al UE pentru returnări este un pilon central al sistemelor de migrație și de azil care funcționează bine și sunt credibile, precum și al abordării cuprinzătoare a Noului Pact privind migrația și azilul.

Un sistem eficient și comun al UE pentru returnări ar trebui, de asemenea, să servească drept factor de descurajare pentru a contribui la reducerea migrației nesigure și neregulamentare”, se arată în declarația furnizată de Comisie.

Problema protecției frontierelor a fost principalul motiv care a determinat autoritățile din Austria să se opună extinderii în continuare a zonei Schengen prin susținerea aderării Bulgariei și României la acest bloc.

În plus, autoritățile din Austria au propus recent alocarea unei sume totale de 2 miliarde de euro pentru îmbunătățirea gardurilor de la frontiera comună dintre Bulgaria și Turcia, conform schengenvisa.com.

Cu toate acestea, o astfel de propunere adresată Comisiei Europene a fost respinsă de aceasta din urmă, după ce Comisia a declarat că are nevoie de mai mulți bani în buget pentru astfel de planuri.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat că, dacă Comisia alocă bani pentru astfel de scopuri, nu mai rămân bani disponibili pentru alte lucruri.